Wist je dat je hiervoor vakantie kan nemen? 5 soorten verlof

BLOG
5 soorten verlof

Natuurlijk zijn er de officiële feestdagen en heeft elke werknemer (in principe) twintig wettelijke vakantiedagen. Maar deze 5 soorten verlof ken je misschien nog niet.   

1. Europese vakantie 

Hoeveel wettelijke vakantiedagen je hebt, hangt in België af van je werkprestaties van het jaar voordien. Begin je nog maar net te werken, maakte je de overstap van de overheids- naar de privésector of veranderde je van zelfstandig statuut naar bediende? Dan heb je geen vakantiedagen opgebouwd. En dat is in strijd met de Europese regelgeving, die stelt dat een werknemer élk jaar recht heeft op minstens vier weken betaalde vakantie. 

Daarom kan je met Europese vakantie, ofwel aanvullende vakantie, je vakantiedagen aanvullen tot het wettelijke minimum van twintig dagen. Let op: je betaalt zelf voor je aanvullende vakantiedagen, want ze worden afgetrokken van het dubbele vakantiegeld dat je het volgende jaar krijgt. 

2. Jeugdvakantie 

Ook jeugdvakantie is een manier om toch vakantie te kunnen nemen als je die het voorbije jaar nog niet hebt opgebouwd. Het is bedoeld voor jongeren die hun eerste job starten. Ben je niet ouder dan 25 jaar en heb je minstens één maand gewerkt in het jaar dat je afstudeerde? Dan kom je in aanmerking voor jeugdvakantie! Hou er wel rekening mee dat je voor die verlofdagen een uitkering van de RVA krijgt die slechts 65% van je loon bedraagt.  

3. Educatief verlof 

Wil je – ook wanneer je al aan het werk bent – blijven bijleren? Met educatief verlof krijg je extra vakantiedagen om een erkende opleiding te volgen. In Vlaanderen heet dat ‘Vlaams opleidingsverlof’; in Brussel en Wallonië ‘betaald educatief verlof’. Je werkgever kan dit verlof niet weigeren, maar uiteraard moet je wel onderling overeenkomen wanneer je de dagen precies opneemt.  

4. Klein verlet 

Klein verlet krijg je om voor bepaalde gebeurtenissen een korte periode afwezig te kunnen zijn van je werk, met behoud van loon. Het gaat voornamelijk om familiale aangelegenheden, zoals een huwelijk of overlijden, en burgerlijke verplichtingen, bijvoorbeeld als je in een volksjury moet zetelen. Hoeveel dagen klein verlet je mag nemen, hangt af van het gebeuren: zo krijg je twee dagen voor je eigen huwelijk, maar slechts één dag wanneer bijvoorbeeld je kind, broer of zus trouwt.  

Goed om te weten: je kan alleen klein verlet krijgen als je die dag anders effectief zou werken. Moet je naar een begrafenis op je deeltijdse vrije dag? Dan kan je geen klein verlet nemen, ook niet de dag ervoor of erna.  

5. Onbetaald verlof 

Heb je al je verlofmogelijkheden uitgeput, maar wil je toch nog wat extra vakantie? Dan is er nog altijd onbetaald verlof. Maar in tegenstelling tot veel andere vakantiestelsels, is dat géén recht. Het is een gunst van je werkgever, die het verlof dus ook mag weigeren. Er is geen maximumaantal dagen onbetaald verlof. In samenspraak met je werkgever kan dat een dag, een maand of zelfs een jaar zijn.  

Weet wel dat onbetaalde verlofdagen – zeker wanneer je meer dan een maand onbetaald verlof neemt – een impact hebben op onder andere je eindejaarspremie, je vakantiedagen van volgend jaar, je pensioenrechten en je extralegale voordelen.  

Zit je met vragen? Of kom je graag eens op gesprek?
Dan is er altijd een Jobmatch-kantoor in je buurt.
Zoek het dichtstbijzijnde kantoor