Fouten maken in je job? Zo leer je ervan!

BLOG
Fouten maken op je job

Fouten maken in je job is onvermijdelijk. Maar terwijl angst en schaamte veel mensen verlammen, zijn fouten net een kans op persoonlijke en professionele groei. Als je er op de juiste manier mee omgaat, tenminste.  

Groeimindset vs. statische mindset 

Hoe sta jij in je job? Als je meent dat je je vaardigheden verder kan ontwikkelen, dan heb je een groeimindset. Ben je ervan overtuigd dat je je capaciteiten al volledig hebt bereikt, dan heb je een statische mindset.  

Mensen met een statische mindset stellen vooral prestatiedoelen en maken niet graag fouten, omdat collega’s dan ontdekken dat ze ‘iets niet kunnen’. Wie een groeimindset heeft, ziet fouten net als een hulpmiddel om te groeien

Door leerdoelen te stellen in plaats van prestatiedoelen en door te focussen op ontwikkeling in plaats van het eindresultaat, ga je op een constructieve manier om met je fouten. 

Cultuur van fouten maken 

Een gezonde, open werkcultuur waarin fouten besproken kunnen worden, leidt tot innovatie en groei. Het is belangrijk om samen met je collega’s een werkomgeving te creëren waarin iedereen zich veilig voelt om fouten te maken én die te delen. Constructief feedback geven is daarbij heel belangrijk. Vanuit een groeimindset is feedback de ideale manier om zelf te groeien.

Reflectie en analyse 

Ook reflectie en analyse zijn cruciaal als je van je fouten wil leren. Daarvoor kan je de 5-waarom-methode toepassen: je vraagt vijf keer ‘waarom’ om door te dringen tot de onderliggende oorzaak van je fout. Dat helpt niet alleen om je fout te begrijpen, maar ook om gelijkaardige fouten in de toekomst te voorkomen.

Durven falen 

Fouten maken vergroot je zelfbewustzijn en geeft je  meer veerkracht. Daarnaast leidt het tot meer innovatief denken en creativiteit. Durven falen is dus niet alleen positief voor je individuele ontwikkeling, maar ook voor de groei van de organisatie waarin je werkt.  

 

Zit je met vragen? Of kom je graag eens op gesprek?
Dan is er altijd een Jobmatch-kantoor in je buurt.
Zoek het dichtstbijzijnde kantoor