Ik wil van job veranderen: hoe pak ik dat het best aan?
Voel je je vastgeroest in je werk of misschien zelfs in je sector? Het is nooit te laat om van job te veranderen! Lees verder en ontdek welke stappen je zeker moet volgen voor een succesvolle carrièreswitch.
1. Doe een SWOT-analyse
Om te weten waar je staat en waar je zoal naartoe kunt met je carrière, is een persoonlijke SWOT-analyse een slimme zet. SWOT staat voor Strengths (sterktes), Weaknesses (zwaktes), Opportunities (kansen) en Threats (bedreigingen). Beantwoord deze vragen:
- Wat zijn je sterktes? (Met welke talenten spring jij uit de band?)
- Wat zijn je zwaktes? (Waarin moet je nog groeien?)
- Wat zijn je kansen? (Zijn er opleidingen mogelijk, nieuwe ontwikkelingen in je vakgebied, …?)
- Wat zijn voor jou bedreigingen? (Is er voldoende werkgelegenheid? Is je kennis misschien verouderd, …?)
Ga vervolgens met de antwoorden aan de slag om een persoonlijk ontwikkelingsplan op te stellen.
2. Van job veranderen? Schakel een pro in
Bij Jobmatch helpen we elke dag mensen van job veranderen. En dat doen we natuurlijk niet zomaar. Telkens opnieuw streven we naar de perfecte match tussen kandidaat, vacature en werkgever, omdat we willen dat iedereen zich goed in zijn vel voelt. Lees meer over onze unieke aanpak, bekijk onze vacatures of kom gewoon eens langs in een van onze kantoren voor een vrijblijvend gesprek.
3. Bekijk ook eens de lijst met knelpuntberoepen
Zin om een totaal nieuw carrièrepad te bewandelen? Bekijk dan zeker eens de huidige lijst met knelpuntberoepen, want er zijn tal van redenen waarom kiezen voor een knelpuntberoep een slimme zet is.
4. Bereid het sollicitatiegesprek goed voor
Is het alweer even geleden dat je ging solliciteren of vind je sollicitatiegesprekken gewoon moeilijk? Met een goeie voorbereiding heb je sowieso een streepje voor. Ontdek onze tips om in de smaak te vallen tijdens je sollicitatie.
5. Neem netjes ontslag
Je hoeft je werkgever niet op voorhand te vertellen dat je een nieuwe job zoekt, maar als je eenmaal een aanbod in de wacht hebt gesleept, is het wel belangrijk om je huidige werk meteen op de hoogte te brengen. Dat doe je met een officiële ontslagbrief waarin je je opzegtermijn (startdatum en duur) vermeldt. Je bent niet verplicht om een reden op te geven voor je ontslag. Hoe dan ook is het natuurlijk belangrijk om geen bruggen te verbranden. Je weet nooit wie je later nog tegenkomt in je professionele leven en een goeie referentie is altijd mooi meegenomen.
Houd er ook rekening mee dat je werkgever misschien een exitgesprek wil organiseren.