Zo maak je van de eerste 90 dagen op je nieuwe job een succes

BLOG
Eerste 90 dagen op een nieuwe job

Je hebt een overtuigende motivatiebrief geschreven, indruk gemaakt tijdens het sollicitatiegesprek en je skills getoond in een uitdagende proef. Proficiat, de job is van jou! Maar nu begint het werk pas écht. Want de eerste negentig dagen in een nieuwe job zijn cruciaal. Hoe maak je er een succes van? 

Zeg ‘ja’ 

Krijg je een onverwachte vraag of opdracht? Is het iets dat je nog nooit eerder hebt gedaan? Ga de uitdaging aan. De start van een nieuwe job is het ideale moment om nieuwe dingen te proberen. Wie weet ontdek je verborgen talenten. En je laat ermee zien dat je enthousiast, betrokken en gemotiveerd bent. 

Sla de lunch niet over 

Eten je nieuwe collega’s ’s middags samen? Gaan ze eens een koffie halen of drinken ze iets na het werk? Het zijn de ideale momenten om hen beter te leren kennen, ook buiten de job. Gelukkig zijn op je werk draait namelijk niet alleen om prestaties, maar ook om een hecht netwerk en goeie relaties

Bepaal je kortetermijndoelen 

Stel specifieke, haalbare doelen waarmee je in een korte tijd het bedrijf leert kennen en je inwerkt. Dat kan bijvoorbeeld met een 30-60-90-dagenplan. De eerste dertig dagen focus je vooral op mensen, werkwijzen en projecten. In de volgende dertig dagen voer je steeds meer rolspecifieke taken uit. En na zestig dagen begin je meer verantwoordelijkheid op te nemen. Je kan zelf zo’n plan voor jouw functie opstellen, maar nog beter is om het samen met je leidinggevende uit te stippelen. 

Durf vragen te stellen 

Wees zeker niet bang om vragen te stellen. Jouw vragen getuigen namelijk van leergierigheid en interesse. Loop je vast op iets, spreek dan een collega aan om je te helpen. Ook samenwerken is een belangrijke vaardigheid! Vraag tot slot actief feedback. Zo laat je zien dat je jezelf wil verbeteren. 

Ga voor een overwinning 

Laat in je eerste negentig dagen zien wat je kan door een succes te boeken. Dat kan iets kleins zijn zoals een taak ruim voor de deadline opleveren of iets groters zoals een nieuw project in handen nemen. Met zo’n ‘early win’ bouw je een sterke reputatie op bij je collega’s en geef je een positief signaal over je capaciteiten in je nieuwe functie.  

 

Zit je met vragen? Of kom je graag eens op gesprek?
Dan is er altijd een Jobmatch-kantoor in je buurt.
Zoek het dichtstbijzijnde kantoor