Is het een goed idee om te gaan jobhoppen?
De tijd waarin je meer dan 30 jaar bij hetzelfde bedrijf werkte, ligt ondertussen achter ons. Waar je ouders jaren trouw bleven aan hun werkgever, gaan jongere generaties sneller op zoek naar een job die hen beter past of meer te bieden heeft. Dat jobhoppen heeft zo zijn voor- en nadelen.
Wie af en toe van job verandert, zal sneller meer ervaring opdoen. Je leert verschillende bedrijven en bedrijfsculturen kennen en leert constant bij door nieuwe taken en opdrachten uit te voeren. Zo leer je ook jezelf kennen en ontdek je wat je precies zoekt in een job. Bovendien zal je niet vastroesten in gewoontes doordat je telkens opnieuw uitgedaagd wordt. Bij elke nieuwe werkgever krijg je de kans om jezelf opnieuw te bewijzen.
Een beter loon en een groter netwerk
Bovendien brengt jobhoppen dikwijls financiële voordelen met zich mee. Het is soms makkelijker om een hoger loon te onderhandelen bij een nieuwe werkgever dan om opslag te vragen bij de firma waar je momenteel werkt. Uit onderzoek blijkt dat werknemers die om de twee jaar van job veranderen, meer verdienen dan werknemers die jaren aan een stuk bij hetzelfde bedrijf blijven. Kijk daarbij niet alleen naar nettoloon, maar ook naar andere voordelen zoals bedrijfswagen, maaltijd- of ecocheques, verzekeringen en pensioen.
Door regelmatig van job te veranderen, leer je ook constant nieuwe mensen kennen. Bij elk bedrijf bouw je professionele relaties op, werk je samen met nieuwe collega’s en maak je vrienden. Op die manier bouw je snel een uitgebreid netwerk op dat je later nog van pas kan komen. Probeer daarom ook altijd op goede voet te vertrekken bij elke werkgever. Vertrek met het idee dat je er ooit misschien nog zou terugkeren en je hebt een waardevolle referentie voor de toekomst.
Minder betrouwbaar voor managers
Er zijn echter ook nadelen verbonden aan jobhoppen. Werkgevers belonen loyaliteit vaak met een promotie. Ze investeren het liefst in werknemers waarbij ze erop kunnen rekenen dat ze een aantal jaar op post zullen blijven. Promoties zullen daarom eerder naar werknemers met meer dienstjaren gaan dan naar jobhoppers. Maar ook als het minder goed gaat met het bedrijf en er moeten ontslagen vallen, zal de meest recente aanwinst vaak sneller zijn ontslag krijgen. Het kost een werkgever namelijk veel geld om iemand met behoorlijk wat anciënniteit een ontslagvergoeding uit te betalen.
Recruiters hebben daarnaast vaak hun twijfels over jobhoppers. Ze zien het als een gebrek aan loyaliteit aan een bedrijf. Uit onderzoek van de Nederlandse organisatie Management Team blijkt dat de helft van de managers jobhoppers opportunisten noemt en bijna een kwart geen mensen aanneemt die minder dan een jaar bij hetzelfde bedrijf werkten. Daarom is het belangrijk om tijdens een sollicitatiegesprek je keuzes voldoende te motiveren. Toon aan dat je jezelf helemaal wil geven voor de nieuwe functie en dat je een meerwaarde bent voor het bedrijf met al je ervaring. Bij het opstellen van je curriculum vitae kan je bijvoorbeeld meer focussen op je vaardigheden en kwaliteiten in plaats van op je verschillende functies.
Ben je klaar voor je volgende job? Schaaf dan snel je cv bij en kijk eens rond bij onze openstaande vacatures!