Een job vinden na je studies? Dat doe je zo!

BLOG
een job vinden na je studie

Net afgestudeerd, een knapperig vers diploma op zak en nu … Euh ja, wat nu? Het vinden van je eerste job is geen gemakkelijke klus. Werkgevers verwachten dikwijls ervaring die jij nog niet hebt. Met deze goed raad heb je in no time die eerste job binnen:

  1. Durf te vragen …

Laat aan iedereen in je omgeving weten dat jij een job zoekt. Durf ook gerust mensen aan te spreken waarvan je weet dat ze in een bedrijf of sector werken die jou interesseert. Wie weet komt er net een vacature vrij die jou op het lijf geschreven is?

  1. … en registreer je op tal van jobsites

In de zee van vacatures is het soms moeilijk om niet te verdrinken. Door je interesses aan te geven op jobsites zoals deze en je cv te uploaden, maakt de database een selectie voor jou. Bovendien kunnen werkgevers jou ook vinden. Laat die job maar komen!

  1. Je kan trouwens een beroepsoriëntatietest laten doen

Heb je echt geen flauw idee welke job je zou willen doen of welke richting je met je diploma uit wil? Dan kan je een beroepsoriëntatietest laten afnemen. Die peilt naar je interesses, vaardigheden en je persoonlijkheid. Met deze info krijg je een aantal suggesties van domeinen of functies die jou zouden kunnen liggen.

  1. Steek zeker voldoende tijd in je curriculum vitae …

Je cv is als een soort samenvatting van een cursus. In plaats van de hele cursus door te ploeteren, kan je je snel en beknopt een idee vormen van de leerstof. Klinkt bekend? Zo gaat het ook met je cv. In één oogopslag moet je potentiële werkgever daaruit kunnen afleiden wie je bent en waarom je geschikt bent voor de job. Ga er dus niet licht over, maar maak verschillende versies en vraag andere mensen om feedback.

  1. … en vergeet je motivatiebrief niet

Je cv is superbelangrijk, maar een goede motivatiebrief komt zeker op de tweede plaats. Schrijf ook voor elke sollicitatie een aangepaste brief op maat van de vacature. Probeer de lezer geboeid te houden en vertel iets over jezelf, maar houd het altijd professioneel.

  1. Onthoud ook: ervaring zit overal

Oke, je eerste job moet nog beginnen, maar misschien heb je wel al eerder vakantiewerk gedaan? Of ben je ergens vrijwilliger? Je allereerste cv kan je alvast wat opsmukken met de ervaring die je opdeed als verantwoordelijke in een jeugdvereniging, als trainer in een sportclub of op de werkvloer bij je vakantiewerk.

  1. Bereid je goed voor op je sollicitatiegesprek

Sollicitatiegesprekken zijn soms nogal eng, maar met een beetje voorbereiding haal je de zenuwen zo weg. Kleed je gepast, doe wat achtergrondresearch naar het bedrijf en de functie en bereid een paar vragen voor die je kan stellen op het einde. Zo maak je meteen een goede eerste indruk.

  1. Maar vooral: laat de moed niet zakken

Als schoolverlater doe je er soms lang over om een eerste job te vinden. Registreer je daarom zo snel mogelijk als werkzoekende bij de VDAB(Vlaanderen) of ACTIRIS( Brussel) want dan begint je wachttijd al te lopen. Heb je je volledige wachttijd doorlopen en nog geen job gevonden, dan heb je recht op een uitkering. Geef echter vooral niet op, ergens ligt die eerste job op je te wachten.

Klaar om erin te vliegen? Bekijk ons aanbod aan vacatures of kom eens langs in een van onze kantoren. Samen vinden we sowieso een job die perfect bij je past.

Zit je met vragen? Of kom je graag eens op gesprek?
Dan is er altijd een Jobmatch-kantoor in je buurt.
Zoek het dichtstbijzijnde kantoor