Telewerken, ook als uitzendkracht: welke jobs zijn geschikt?
We kunnen er niet omheen: door de coronacrisis kent telewerk een ongeziene piek. Verrassend veel werk blijkt mogelijk te zijn vanuit onze ‘home office’. Maar wat is telewerken nu precies? En welke (interim)jobs lenen zich ertoe?
Verschil thuis- en telewerk
De termen ‘telewerk’ en ‘thuiswerk’ worden vaak door elkaar gebruikt. Toch is er een verschil. Thuiswerken spreekt voor zich: je voert je werk thuis uit, in je eigen home office, atelier, keuken of andere ruimte die je hiervoor hebt ingericht.
Telewerken dekt een bredere lading. Met ondersteuning van informatietechnologie werk je op een andere locatie dan je bedrijfslocatie. Dit kan in je eigen woning zijn, maar evengoed in een coworking space, in de auto of trein, in een satellietkantoor of in een andere vestiging van je onderneming.
Telewerken is flexibel werken
Een groot pluspunt van telewerken is dat je de beruchte Belgische files kan vermijden. Daarnaast biedt telewerken nog enkele andere voordelen:
- Het geeft je de kans om je werk- en privéleven beter op elkaar af te stemmen;
- Je concentratievermogen gaat erop vooruit. Veel mensen die telewerken kiezen een locatie waar ze niet afgeleid kunnen worden door collega’s, geroezemoes of andere bedrijvigheden;
- Je bent productiever en efficiënter;
- Je wint tijd, doordat je je niet hoeft te verplaatsen;
- Je krijgt meer vrijheid en autonomie en kan je dagindeling zelf bepalen.
Bovendien hoef je niet eens je favoriete collega te missen. Dankzij Skype, Google Hangouts, Zoom en andere communicatiesystemen houden jullie makkelijk contact op de digitale werkvloer.
De geknipte jobs voor telewerken
Helaas is telewerken niet voor iedereen weggelegd. Je takenpakket, en of je die op een andere locatie kan uitvoeren, is de doorslaggevende factor.
Deze jobs zijn ideaal voor telewerkers:
1. IT’er of programmeur
Spreek je vloeiend Java, PHP, C#, Python of HTML/CSS? Dan vind je het waarschijnlijk niet erg om af en toe op een andere locatie te werken. Als IT’er of softwareprogrammeur kan je stoorzenders missen als de pest. Veel werkgevers bieden jou dan ook de mogelijkheid om van thuis uit te werken.
2. Redacteur, copywriter of vertaler
Misschien spreek je dan wel geen programmataal, ook wanneer je je moet focussen op teksten doe je dit graag in complete afzondering. Vertaal- en schrijfopdrachten zijn bij uitstek geschikt om thuis uit te voeren. Je hebt enkel een uitgeruste laptop of old school kladblok nodig.
3. Grafisch ontwerper of webdesigner
Ook grafische vormgevers en webdesigners werken graag eens een dagje ongestoord door. Minder handig wanneer je feedback op je ontwerpen wil vragen, maar gelukkig kan je die via mail doorsturen.
4. Callcentermedewerker, telemarketeer of enquêteur
Voor het telefonisch verkopen van diensten en producten kan je als telemarketeer heel goed van thuis uit werken. Neem je telefonische enquêtes af? Of geef je telefonisch advies? Zolang je over een goede headset en computer beschikt, kan ook jij op een andere locatie werken.
5. Salesfuncties
Als salesmedewerker ben je meestal onderweg. In dat geval is het zinvoller om een uurtje thuis te werken voor je naar een klantenafspraak moet, in plaats van tijd te verliezen in de file naar het werk. Ook tijdens de coronacrisis kan je je klanten blijven helpen vanop afstand.
6. Statisticus of data-entry specialist
Analyseer je data of doe je aan gegevensverwerking? Dan ben je wellicht heel punctueel. Nauwkeurig en precies werk, dat doe je liever thuis.
7. Virtuele assistent
Virtuele assistenten bieden virtuele ondersteuning aan bedrijven. Ze ontfermen zich bijvoorbeeld over de boekhouding, payroll en/of administratie van een organisatie. Zo nemen ze veel werk uit handen, ook al zijn ze niet fysiek aanwezig.
Wil jij graag telewerken? Via Jobmatch vind je de thuis-of telewerk job die bij jou past.