Opslag vragen: hoe pak je dat aan?

BLOG

Krijg je meer verantwoordelijkheden op het werk maar geen loonopslag? En wil je niet meer bij de pakken blijven zitten? Dan is dit een blogpost voor jou. Opslag vragen is een gevoelige zaak, deze tips kunnen je daarbij helpen.

Een opkikkertje voor je zelfvertrouwen

Ben jij een echte meerwaarde voor je bedrijf? Verzamel bewijs en cijfers die dat ondersteunen. Analyseer jezelf goed en ga na wat iemand met jouw cv en functie waard is op de arbeidsmarkt. Zo kan je beter inschatten of een loonopslag nodig is of hoeveel opslag je verdient.

De voorbereiding

Opslag vragen is niet gemakkelijk en de voorbereiding zal bepalen of je wel of niet opslag zal krijgen. Denk na over wat je doel is, wat je uit het gesprek wilt halen met je baas, hoeveel loonopslag je wilt krijgen enzovoort. Beslis op voorhand wat de minimum loonopslag is die je wil krijgen, en ga nog net iets hoger dan dat. Als het niet lukt, kan je nog steeds onderhandelen. Ben je niet zo goed in onderhandelen of overtuigen? Schrijf dan op voorhand de kern neer. Iets wat jouw standpunt samenvat of wat je echt duidelijk wil maken. Als je vastzit, kan je hierop terugvallen. Zo kom je duidelijk over.

Timing is alles

Als je deze stappen doorlopen hebt, kan je een afspraak maken met je baas. Opslag vragen doe je beter niet zomaar, denk erover na. Timing is alles. Het ideale moment is bijvoorbeeld aan het eind van een project dat goed is afgesloten, of wanneer een headhunter je contacteert. Dan kan je onderhandelen over je salaris.

Win-win

Probeer een win-win situatie uit te denken voor jou én je baas. Als je baas er ook baat bij heeft, zit er een grote kans in dat hij je opslag geeft.

Blijf professioneel:

Betrek je privéleven of emoties niet in het gesprek, dat gaat je niet helpen. Blijf de professional die opslag verdient.

Wanneer je geen opslag krijgt?

Heb je geen opslag gekregen? Geen reden om je job te verlaten. Er zijn verschillende alternatieven waarover je misschien wel kan onderhandelen. Denk maar aan een bedrijfswagen, flexibelere uren, een functietiel, een bonus… You name it.

Wanneer je opslag krijgt?

Ja! Het is je gelukt. Het enige wat nu nog overblijft, is je contract goed doorlezen voor je het ondertekent. Vraag wat tijd om erover na te denken en het grondig door te lezen. Dan kan je met 100% zekerheid een nieuw contract tekenen.

Heb jij nog nuttige tips of ervaringen? Deel ze met ons! Veel succes!

Zit je met vragen? Of kom je graag eens op gesprek?
Dan is er altijd een Jobmatch-kantoor in je buurt.
Zoek het dichtstbijzijnde kantoor