Lichaamstaal? Je eerste indruk telt!

BLOG

Nog voor je ook maar iets hebt gezegd, heb je al een bepaald beeld van jezelf neergezet. Lichaamstaal zegt meer dan woorden. Maar waar moet je op letten wanneer je gaat solliciteren?

1. Een open houding is belangrijk  

Tijdens een sollicitatiegesprek neem je best een open houding aan. Richt je lichaam naar je gesprekspartner toe en hou je handen losjes op je schoot. Af en toe knikken en glimlachen bevestigt je interesse in het gesprek. Probeer gekruiste armen te vermijden: zo kom je gesloten en defensief over.

2. Gebruik handgebaren

Handgebaren helpen je verhaal te ondersteunen en tonen dat je je op je gemak voelt, maar let er wel op dat je niet constant met je haar zit te spelen of op je nagels bijt. Zo kom je zenuwachtig over.

Extra tip: wijzen doe je beter niet. Wil je echt iets aanwijzen? Doe het niet met je vinger maar met je hand.

3. Oogcontact is key!

Hou oogcontact met je gesprekspartner. Niet te kort, niet te lang. Het toont dat je geïnteresseerd bent in wat hij of zij te vertellen heeft en het schept een vertrouwensband. Let er wel op dat je er geen staarwedstrijd van maakt. Praat je met meerdere mensen? Kijk ze dan afwisselend aan zonder te veel met je ogen heen en weer te schieten.   

Extra tip: vind je het moeilijk om iemand recht in de ogen te kijken? Kijk dan naar de plek tussen de wenkbrauwen.

4. Vermijd vervelende zenuwtrekjes

Ben je een nagelbijter? Kan je niet stilzitten? Jammer genoeg worden je zenuwtrekjes versterkt in een stressvolle situatie. Ze komen heel afleidend en nerveus over, dus probeer ze te vermijden.  

5. Praat langzamer

Veel sollicitanten hebben de neiging om veel te snel te spreken. Daar zullen de zenuwen wel voor iets tussen zitten. Blijf rustig en probeer je spreektempo onder controle te houden. Door bewust iets trager te praten, kom je meer zelfzeker over. Bovendien vinden mensen het gewoon ook veel leuker om te praten met iemand die een rustig spreektempo heeft.

6. Let op je gezicht

Je gezicht leest als een open boek. Het is dus belangrijk dat je die onder controle kan houden. Vermijd fronsen, dat doet blijken dat je ergens niet mee akkoord bent, glimlach voldoende, maar ook niet constant. Wanneer je nadenkt kan je vaak ook boos kijken, dus probeer je gezichtspieren te ontspannen wanneer je even over iets denkt.

Extra tip: weet je geen weg met je gezichtsuitdrukkingen? Oefen wat voor de spiegel!

7. Spiegelen

Door de houding van je gesprekspartner subtiel te spiegelen, geef je hem de indruk dat jullie op elkaar zijn afgestemd. Imiteer de houding van je gesprekspartner wel op een manier dat hij het niet merkt, anders bereik je het omgekeerde resultaat.

8. Eerlijkheid duurt het langst

Je hebt eindelijk dat interview en je wilt een goede indruk maken. Is het dan zo erg om een beetje te liegen? Het komt vaak voor dat de interviewer de kandidaat betrapt in een leugen. Probeer je er dan maar eens uit te praten. 

 

Je bent meer dan welkom in één van onze Jobmatch-kantoren waarbij onze uitzendconsulenten je graag verder helpen. 

Zit je met vragen? Of kom je graag eens op gesprek?
Dan is er altijd een Jobmatch-kantoor in je buurt.
Zoek het dichtstbijzijnde kantoor